11 juni 2010

Imorgon börjar jag jobba kl halv 7... Till halv 3.. Sedan skall jag ta
d lugnt och även ta en löptur i byn!! Idag har jag inte gjort något
typ, jo två crabfish omelleter :-) ne nu skall jag se film , skall
faktiskt sova snart!!

Här besteg jag igår

Städjan.

Städjan är ett fjäll i Älvdalens kommun i norraDalarna, i Idre församling. Fjället är den sydligaste toppen i det svenska fjällmassivet. Berget skiljer sig från andra i regionen genom sin branta toppkrona som höjer sig från ett mer typiskt lågfjäll. Toppkronan är utsträckt i nord-sydlig riktning och har en högre topp i norr (1131 m) och en lägre i söder (1050? m) [källa behövs]. En smal sadelbinder samman topparna.

Städjan är tillsammans med intilliggande Nipfjället naturreservat. Området kring Städjan och hela nordvästra delen av Älvdalens kommun är sommarbetesmark för renhjordarna i Idre sameby.

Fjället har inspirerat många författare och gjort avtryck i den svenska litteraturen. Olof Rudbeckutnämnde på 1600-talet Städjan till världens högsta berg och gudarnas boning. Richard Dybeckinspirerades 1844 av fjället till temat i Sveriges nationalsång, Du gamla, du fria, du fjällhöga nord. ISelma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907) navigerar ledargåsenAkka med hjälp av Städjans säregna profil.

Under 1990-talet och fram till 2007 drev StiftelsenIdre Fjäll, till 2005 med stöd av Friluftsfrämjandetsriksorganisation[1], planer att exploatera berget med tio slalombackar och sex liftsystem, vilket mötte starka reaktioner från organisationer somSvenska naturskyddsföreningenDalarnas Ornitologiska förening och Svenska Turistföreningen, då området är skyddat av Natura 2000 samt är av riksintresse för sina naturvärden och för samerna.

Torsdagen den 8 mars 2007 tog regeringen beslut om att Städjan ska bevaras orört och inte byggas ut. Idrefjällens och Städjans värden beskrevs av miljöminister Andreas Carlgren som orubbligt skyddsvärda och han poängterade att lagstiftningen i detta fall är glasklar.







Toppen av städjan